sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Espanja A:sta Ö:hön mun silmin

Oon nyt viettänyt 6 viikkoa Espanjan auringon alla. Ajattelin tulla heittämään tänne mun mietteitä siitä, mitä on Espanja. Kirjottelin siis sen millanen Espanja on mun silmin aakkosten avulla. Toivottavasti joku tykkää! 

A-aamiainen
Läheskään kukaan ei syö täällä aamiasta, tai jos syö niin se on yleensä jotain tosi pientä, kuten keksi.
B-bussit
Jos Helsingissä porukka valittaa HSL:n toiminnasta ja aikatauluissa pysymisestä, niin voin sano että teidän on ihan turha valittaa. Täällä ainakin koulubussit kulkee ihan omia aikojaan, mutta onneksi ne on aina suunnilleen saman verran myöhässä että osaa edes vähän arvoida ;D yleensä myöhästyminen on n.10-15min..
C-chicos
Pojat siis. Espanjalaisethan on yleisesti ottaen tosi mukavaa porukkaa, mutta välillä pojat on oikeesti vähän liian innokkaita eikä jätä rauhaan. Tulee ikävä Suomen hiljasia ja rauhallisia poikia :D ja tosiaan pojiista vielä sen verran, että espanjalaiset on tosi ylpeitä siitä kuinka komeita poikia täällä on ja niitä ihastellaan ääneen aina tilaisuuden tullen, varsinkin jos on ulkomaalaisia paikalla.
D-dubbaus
Jokaikinen tv:stä tuleva elokuva ja sarja on dubattu espanjaksi. Aluks tää ärsytti mua, nykyään en edes huomaa.
E-englanti
Espanjalaiset ei tosiaan loista englannin taidoillaan niinkun jo aikaisemmin mainitsin. Aika monilla on kyllä kyse siitä, ettei ne vaan halua puhu englantia. Mun espanjan oppimisen kannalta tosi hyvä!
F-facebook
Okei joo.. mutta siis jos Suomessa on melkeinpä itsestäänselvyys, että kaikki löytyy facebookin ihmeellisestä maailmasta, niin täälllä ei. Noh ne loput löytyykin sitten vastaavanlaisesta palvelusta, tuentista.
G-google translate
Tää liittyy nyt vähän tohon E-kohtaan, mutten oikein keksinyt tähän muutakaan. Eli siis espanjalaisille ainoa keino puhua englantia on usein Google-kääntäjä :D no mikäs siinä, ihan hauskoja lauseita muodostuu sen avulla.


H-huominen
Joku maaginen paikka, minne espanjalaiset siirtää jatkuvasti kaikki tehtävät ja velvollisuudet, "mañana, mañana" jep jep.. :D
I-ihmiset
Varmasti totean tän noin tuhannen kerran tänne bloginkin puolelle, mutta nää ihmiset vaan on aivan ihania! Niin iloisia, ystävällisä ja sydämellisiä, aina. Pakko kyllä myöntää, että välilllä ärsyttää kun haluais olla rauhassa ja olohuoneessa huutaa samaan aikaan viisi espanjalaista, kolme niistä tanssii ja laulaa, loput nauraa ja juttelee..
J-jalkapallo
Jalkapallo tosiaan on lähellä todella monien espanjalaisten sydäntä. Välillä kesken oppituntienkin meidän luokalla tulee kinaa jalkapallosta opettajan kanssa. Ihan huvittavaa seurattavaa nämä keskustelut, vaikken itse siitä lajista ihan hirveesti tajuakaan.
K-koulupäivät
Koulua on jokapäivä 8:15-14:45 ja päivään sisältyy vaan yksi 30min välitunti kolmannen ja neljännen tunnin vällissä. Muut "välitunnit" on vaan muutamia minuutteja, ja siinä ajassa lähinnä vaan vaihtuu opettaja luokan edestä. Meillä on siis tosiaan kaikki tunnit samassa luokassa. Voisin kirjoitella koulusta vielä ihan oman postauksenkin jossain vaiheessa, sillä se on aika mielenkiintonen. Meidän luokan edessä on nimittäin mm. ihan oikea hevonen.. :D
L-lastenohjelmat
Lastenohjelmia tulee tv:stä ihan nonstoppina, kellonajasta viis. Tälläkin hetkellä tuolla olkkarissa kattelee pikkuvieras jotain lasten elokuvaa tv:stä ja ollaan kuitenkin jo ihan yön puolella, ei Suomessa vaan.
M-matkustelu
Mulle on käynyt tässä ilmi, ettei espanjalaiset ilmeisesti matkustele hirveesti. Ainakaan kukaan niistä joiden kanssa oon jutellut asiasta ei oo joko käynyt Espanjan ulkopuolella, tai sitten vaan ihan yhdessä tai kahdessa maassa.
N-nimet
Musta tuntuu, että jokaisen nimi on Jose, Juan, Maria, Eva, Lucia, Carlos, Antonio tai Diego. Välillä aika paljon vaikeuksia muistaa, kuka oli kukin, tai mikä yhdistelmä jonkun nimi oli, nimittäin José Luis, José Carlos, Juan Manuel jne jne tuntuu olevan ihan jokaisen nimi. Tyttöjen nimiä on jotenkin helpompi muistaa :D


O-omatoimisuus
Espanjalaiset nuoret ja lapset ei oo mitenkään hirveen omatoimisia. Vanhemmat tekee tosi paljon lasten puolesta ja lapset saatetaan kouluun reilusti yli 10 vuoden ikään.
P-poskipusut
Yhdestäkään päivästä en varmaan vielä ole selvinnyt ilman poskipusuja, enkä varmaan tuu selviämäänkään. Poskipusut siis tosiaan kuuluu täällä ihan normaaliin ihmisten moikkaamiseen.
Q-que
Musta tuntuu että ihan jokaiseen lauseeseen sisältyy sana que :D sillä on niin monta merkitystä ja espanjalaiset tuntuu heittävän sen ihan jokaseen väliin, aina vähän eri tarkoituksella.
R-ruoka-ajat
Espanjassa tosiaan on ihan erilaiset ruoka-ajat, kuin Suomessa. Kuten jo sanoin, monet ei aamiasta syö, koulussa syödään yleensä vaan leipä, lounas syödään iltapäivällä puoli kahden ja neljän välillä ja illallinen sitten joskus kymmenen ja yhdentoista välillä. Välipalojen syöntikään ei ole mitenkään itsestäänselvyys täällä, vaikka ruokailuajat onkin niin harvat.
S-sangria
Eipä tullut tähän mitään muuta mieleen. Sangria eli siis Espanjassa tosi yleinen alkoholijuoma, missä on punaviiniä ja ilmeisesti jotain sitrus-mehua, kuulemma tosi hyvää (mistä minä tietäisin, kun alaikäinen kerta olen, heheh).
T-tupakointi
Voisin väittää, että 80% espanjalaisista polttaa tupakkaa, oikeesti. Täällä ei myöskään ole mitenkään erityistä, jos poltetaan sisällä,  ei edes vaikka perheessä olisi pieniä lapsia.
U-uskonto
Suurin osa espanjalisista on katolisia, ja tää näkyy arjessa jonkun verran. On kuulemma esimerkiksi paljon katolisia juhlia, mitä koko kaupunki viettää, uskonnosta huolimatta. Mun host-perhe ei ole uskonnollinen, joten mulla ei oo sen lähempää kokemusta tästä katolilaisuudesta Espanjassa.
V-vesi
Vesi ja sähkö on tosiaan aika kalliita Espanjassa, eikä lämmin vesi ole mikään itsestäänselvyys aina. Esimerkiksi meiän kotitalossa lämmintä vettä tulee vain, ja ainoastaan silloin kun keittiöstä on laitettu kaasut päälle. Eikä muuten oo ihan helppo homma, en vieläkään osaa vaikka tässä perheessä oon jo kolme viikkoa viettänyt.
W-whatsapp
Heh niin, siis suunnilleen jokaisella espanjalaisella nuorella on whatsapp ja yksi ensimmäisistä kysymyksistä uuteen ihmiseen tutustuessa on "onko sulla whatsapp". Ainakin tulee heti alkuun numerot vaihdettua kätevästi! :)



X-xeres
Oikeammin sanottuna siis Jerez de la frontera, eli mun kotikaupunki Espanjassa. Jerez on kuuluisa viinistään, hevosistaan ja flamencosta :)
Y-yksityisyys
Täällä tosiaan tuntuu, että kaikki sun asiat on yleistä tietoa. Esimerkiksi poikaystävistä puhutaan koko ajan ja mun host-siskon kaveritkin aina ilosina esittelee poikaystäviensä kuvia koko kaupungille, kun tulee vieraita niin ensimmäisiin kysymyksiin kuuluu "onko sulla poikaystävää" sekä "no onko löytynyt espanjalaista poikaystävää, eikö ookkiin komeita pojat täällä" plus sitten käydään läpi kaikki mahdolliset poikaystäväehdokkaat ja entiset poikaystävät jne jne. Ja tosiaan tää poikaystävä juttu oli vaan mikä tuli ekana mieleen, suunnilleen kaikki muutkin asiat käydään läpi samalla tavalla :D
Z ja Å- jätän ihan suosiolla välistä :)
Kertokaa te ihmeessä jos keksitte jotain!
Ä-äiti
Äiti on tosi monelle espanjalaiselle se kaikista tärkein ja äitejä arvostetaan täällä paljon.
Ö-öljy
Suunnilleen jokainen ruoka on valmistettu öljyssä paistamalla, tai keittämällä. Lisäksi salaatteihin lisätään järkyttävät määrät oliiviöljyä ja muita öljyjä.



Kuvat täältätäältä ja täältä.

13 kommenttia:

  1. jee ihana venla ja sangria jee! :D
    - Henu ja kalja

    VastaaPoista
  2. Hyvin tunnet jo tavat! Joskus voi tympiäkin, mutta pars ajatella : maassa maan tavalla tai maasta pois.
    Olen ihan ylpeä että minulla on noin fiksu lapsenlapsi!
    terveisin IsoÄ

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! :) ja kiitos kiitos!

      Poista
    2. Joskus ihmetyttä, miksi Etelä-Euroopassa täystyy aina huutaa. Pidättyväiset suomalaiset keskustelevat yleensä hiljaisesti tai turvautuvat nyrkkiin kiistatilanteissa. Ehkä Espanjassakin on pula kuulolaitteen pattereista. Huomasin saman käyttäytymispiirteen tarttuneen myös Isofaijaasi: hirveä karjuminen ja halailu alkoi heti kun naapurin mummeli tuli vastaan. Eihän eukkoa oltu nähty sitten aamun.

      Maassa maan tavalla. Ethän sinä lähtenyt Espanjaan puhumaan englantia, vaan oppimaan uuden kulttuurin ja kielen. Nauratti tuo dubbausjuttu. Joskus aikoinaan katselimme telkkaria Limonarissa ja innokas carlos mainosti kanavalta tulevaa suosikkielokuvaa:"Starring Michael Hota Fox, el superstar americano". Leffa jäi katsomatta, Malagassa oli muutakin nähtävää.

      Mikä on kummisetä espanjaksi?

      A&K

      Poista
  3. ois nii ihanaa olla tuol!! :D t.petra

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe :D pakko myöntää että täällä on aika ihanaa :)..

      Poista
  4. tää oli sika kiva postaus! :)

    VastaaPoista
  5. Tääkin postaus on niin totta, allekirjotan jokasen kohdan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha! :D no hyvä etten oo kirjotellu ihan päin metsään noita juttuja :D

      Poista
  6. Voii Tusba i miss you! Haluun tulla sun kaa sinne <3 t. Elmira

    VastaaPoista